Posted on

Ytong lättbetong från Xella

Trähus eller stenhus?
Att få upp väggarna är nog det mest spännande momentet i husbygget. Från att ha försökt föreställa sig husets storlek, höjd, vinklar, ljusinsläpp med mera får man nu se hur det faktiskt kommer se ut på riktigt!

Vad ska man då bygga, trähus eller stenhus?
För oss var valet av stenhus självklart, men att välja stomme till huset är kanske inte alltid så lätt. Att vi ville bygga ett stenhus visste vi från början och det beror på många olika faktorer. En av anledningarna var att inomhusklimatet är mer behagligt. Ett stenhus består av oorganiskt material såsom lättbetong, lättklinker eller tegel och har ett bättre inomhusklimat på grund av att stenen är trög. Det vill säga, det tar tid att värma upp och kyla ner stenen. Effekten blir att huset känns svalt på sommaren och varmt på vintern. Andra viktiga faktorer är att stenhus varken har de fukt-, mögelproblem eller den brandrisk som kan uppstå i ett hus som är byggt av organiskt material såsom ett trähus. Sedan tyckte vi att ett stenhus känns mer gediget.

logo ytong xella

Ytong
När vi kom i kontakt med Xella och Ytong (som är en lättbetong), hade vi redan planerat att bygga vår stomme med en annan leverantör, fast då med lättklinker. Vi hade konstruktionsritningar och energiberäkningar upprättade utifrån vår lättklinker stomme och allt var egentligen klart för att börja bygga. Men efter vårt möte på Xella tog det inte lång tid innan vi gjorde en helomvändning och ändrade till att använda Ytong block istället. Xella/Ytong är världens ledande leverantör av byggmaterial i lättbetong och deras expertis och rådgivning avgjorde saken.

“Det var bara att göra om och göra rätt!”

Vad fick oss då att tänka om? För oss var det mycket viktigt att bygga miljövänligt och ha en låg energiförbrukning. Bland det första vi fick veta och reagerade på var att Ytong blocket är homogent, dvs materialet i blocket är alltigenom lika. Det består av sand, vatten och kalk och är värmeisolerande utan att det finns cellplast i blocket, vilket gör det till ett väldigt miljövänligt byggmaterial. Detta gör också Ytongen till ett väldigt flexibelt material att arbeta med då du enkelt kan såga i blocket utan att behöva tänka på att ta hänsyn till eventuell cellplast.

“Det proffsiga samarbetet mellan Xella och Woodys byggvaruhus gjorde att vi kunde hålla ett högt tempo.”

logo pog woody bygghandel

Leverans
Alla komponenter som behövs till husets stomme levereras av Xella och eventuellt överskott får man lämna tillbaka, vilket underlättar väldigt mycket. Själva utkörningen var väl genomtänkt och hanterades av PoG Woody Bygghandel i Hörby och Södra Sandby. Materialet levererades ut i omgångar och i rätt ordning och framförallt i rätt tid. Att logistiken fungerar sparar väldigt mycket pengar och huvudvärk.

ytong lättbetong från xella leverans från pog woody bygghandel höllviken homedoubler
Ytong lättbetong från Xella – Leverans från PoG Woody Bygghandel – Höllviken
ytong lättbetong från xella leverans från pog woody bygghandel höllviken homedoubler
Ytong lättbetong från Xella – Leverans från PoG Woody Bygghandel – Höllviken

 

 

Blogger
http://blog.homedoubler.com/2017/04/ytong.html

Tumblr
https://homedoubler.tumblr.com/post/159294876438/ytong-l%C3%A4ttbetong-fr%C3%A5n-xella-tr%C3%A4hus-eller-stenhus

 

homedoubler on youtube

Homedoubler på YouTube
https://www.youtube.com/c/Homedoubler

Höllviken på YouTube
https://www.youtube.com/playlist?list=PLFCVPWk0EhfI3zU3mX2tvv2Y9N_jUBNH2